top of page

Är verkligen yoga det som många tror?

Uppdaterat: 16 sep. 2019

När de flesta hör ordet yoga så tänker de allt som ofta på de fysiska ställningarna (asanas), de fysiska ställningarna är endast en liten del av denna österländska livsfilosofi. Yoga är ett "grymt" effektiv verktyg för att skapa balans i livet, kroppen och själen, det är yin & yang helt enkelt. Visste du att från början var det endast ett 5 -tal sittande ställningar inom yogan? dessa ställningarna var för att förbereda sig inför meditation.


När jag försöker förklara för folk om vad yoga är så brukar jag ALLTID poängtera att det inte är en fysisk aktivitet, att man inte behöver vara vig, smal, ung eller stark. Det räcker med att ha ett öppet sinne och en liten önskan om personlig utveckling, ähhh inte ens det behövs för att hålla på med yoga, det räcker med att bara vara...du!


Om vi går in på det tekniska i yogan så ser det ut på detta sätt. Yoga har sitt ursprung i Indien, norra Indien rättare sagt.Yoga är ett system som under en period av ca 5000 år har utvecklat andningstekniker, fysiska ställningar, koncentration/meditations tekniker och avslappningstekniker. Så till skillnad mot vad de flesta tror så är inte yoga en fysisk aktivitet i grunden, yoga är ett sätt att leva, agera, älska och förlåta. Yoga är en filosofi som bland annat förbjuder att skada allt som har liv, där av är många vegetarianer och veganer-Du får ej heller stjäla (att ta någon annans tid tex) eller föra med osanningar, inom yogan är man även övertygad om reinkarnation, det är extremt viktigt med balans inom yogan och att leva med universum och förstå att vi är universum.


Ordet Yoga betyder just allt det som jag har tidigare nämnt, YOGA BETYDER UNION/ONE, självaste namnet för denna fina filosofi ger oss en hint om vad som är viktigt här i livet, UNION.


Hur kommer det sig att fler hittar till yogan?


Just nu i vårt samhälle så är självständighet och att klara sig SJÄLV är ett MÅSTE. Det tragiska i det hela är att just genom denna välfärds "sjukdom" så skapar vi separation istället för enighet som yogan idag lär ut. Jag tror att svaret är mycket enkel till ovanstående fråga, YOGA är populärt på grund av att det skapar balans i vår annars så självständiga (läs ensamma) liv, genom att i grupp eller ensam släppa alla måsten och förväntningar, genom att stanna upp och "conecta" med vårt inre, våra bröder/systrar, universum och moder jord så balanserar vi upp vårt inre och sinne. Genom att balansera och skapa samhörighet med oss eller omgivningen så skapar vi ett lugn som är så svår att finna i vardagen.


Så för att svara på titeln...NEJ, yoga är inte det som vi i väst tror, visst är kan det vara en fysisk aktivitet och om du bara fokuserar på det så kommer du att gå miste om en fantastisk ny gammal värld full av insikter, självförverkligande, spirituell utveckling och en väg tillbaka till ditt ursprungliga natur.


Rekommenderar jag Yoga till alla?


Nej, anledningen är enkel, lita på universum som har en plan för dig, yogan kommer att hitta dig och du kommer att veta när det är dags. Att tvinga sig till en yoga studio bara för att det är lite "poppis" är att plåga sig själv så gör inte det.


Skulle du mot förmodan ändå känna att du vill ge det en chans och är nyfiken, tveka inte då att kontakta oss, vi finns här för dig när det väl är dags.


Kram & Namaste

143 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 comentário


Jag tror absolut yogan kommer till dig, det gjorde den för mig för inte alls länge sedan. Absolut det bästa jag gjort och jag känner verkligen förändringen dagligen. Jag har en lång men givande resa framför mig.

Tack för att ni delar med er 🙏🏼

Curtir
bottom of page