EGO...det börjar med föräldrarna

Först och främst så vill jag poängtera att det som kommer att skrivas endast är min åsikt och att det är baserat på mina egna iakttagelsen och kunskap jag samlat på mig under alla år av arbeta med mig själv och mina egna "monster"


Egentligen så är det totalt meningslöst att belysa samtalsämnet EGO, detta för att dels så kommer de som känner sig träffade att på något sätt försvara sitt beteende till varje pris och de som är på andra sidan "planen" att peka än mer finger åt någon som står dem nära, arbetskollega eller familj. Med andra ord så är vi alla ego-drivna, hur vi än vänder på det så kommer vi alltid att drivas av vårt ego och tyvärr är det väldigt lite du kan göra åt det.


Nej! säger du, JO! säger någon annan och så håller vi på så i oändlighetens ändlighet.

När det kommer till det yogiska filosofin så är verkligen detta något som man belyser med all världens ljus, att vara ego-driven är något fruktansvärt, horribelt och inte under några omständigheter uppskattat.


Krasst talat så går hela den yogiska filosofin ut på att frigöra sig från sina begär (EGOT) för att på detta sätt uppnå samadi (nirvana). När du äntligen blivit av med dina begär och lyckats uppnå denna typ av medvetande så kommer inte din Själ/väsen/eld/energi längre att "lida", denna typ av medvetande är att vara närvarande i allt och känna samhörighet med allt (universum), att vara tillfreds med vart du är och njuta till fullo av det jordiska liven, jag skriver liven, för du tror väl inte att allt tar slut där? eller gör det?Även yogisar är egon


Jag vet inte hur många yogisar ni varit i kring men jag har träffat några stycken, det som slår mig mest är att jag vet inte hur många gånger jag hört dem säga, fast de är så medvetna...

-"Skillnaden mellan en kristen(religiös) och en spirituell är att hen som är spirituell VET medans den kristna bara tror."


-"det är sorgligt att se hur människor idag är så omedvetna och vet så lite om sig själva till skillnad mot folk som är spirituella/yogisar."


ja, ni förstår, men om vi kollar på vad dessa upplysta och så medvetna individer säger, om vi kollar på vad det är som gör att de på ett så arrogant och provocerande sätt uttrycker sig så om andra så kommer vi komma fram till att det är EGOT.Sund ego


Egot är vare sig vi vill eller inte något som vi är i stort behov av, så länge du inte tillåter egot styra fullt ut så är den bra att ha. Vårt ego är en del av vår personlighet och därmed lika viktig som alla våra andra "pusselbitar" inom oss, egot gör att vi ser till att vara bra föräldrar, vänner, älskare och även ser till att vi inte kommer till skada, den är alltså en form av "vaktmästare" om man vill säga så.Utan ditt ego hade du inte haft den utbildningen du har idag, du hade inte hjälpt den fattiga mannen på gatan eller offrat dig för ditt barn, utan egot hade du förmodligen inte heller haft barn, varför valde du att ha barn? Jag tycker att du skall ställa dig den frågan och granska dina handlingar och tankar ordentligt.


Osund ego


Men vad händer när egot tillåts ta över? Vad händer när egot börjar att samspela med din ilska, sorg, besvikelse . Vad händer om du låter egot driva din vardag, tankar, handlingar och även synen på dig? Jag föreslår att du skall tänka på en sekvens i ditt liv då du är säker på att du agerade ur ett ego-drivet perspektiv, jag vill att du frågar dig vad konsekvenserna blev, hur såg människor på dig? Hur slutade allt och vad fick du ut av det? Jag gissar mig till att du kommer att agera antingen genom att förklara bort det eller så kommer du att bli ledsen och arg, om det sist nämnda stämmer så är det förmodligen för att du tänker, "hur kunde jag? Jag är ju så mycket bättre än det, jag ljuger inte, jag själ inte, jag har ju tålamod som få mm mm...klart att du är allt det, du är ju bäst, eller hur?


Visste ni att till och med när vi trycker ner oss själva så är egot bakom?

Visste ni att när vi säger till någon "jag älskar dig" så är egot bakom?

Visste ni att när vi...

  • Älskar passionerat och gör allt för att hen skall bli nöjd.

  • när vi gör det lilla extra på jobbet

  • när vi lagar mat åt familjen

  • när vi rastar hunden

  • när vi ger till de fattiga

  • när vi gör yoga

  • när vi springer/joggar

  • när vi tröstar

till och med när vi frågar "hej! Hur är det"? till vår granne utan av vi egentligen bryr oss, det är bara en fras som vi säger just för att bekräfta att vi bryr oss så att vi kan känna oss som fina och duktiga medborgare.


Så vart vill jag komma med allt detta, egentligen ingenstans mer än att säga att allt i livet kräver balans, det finns inget som är Universellt rätt och fel, även vår ego med lite balans är en viktig sida inom oss som vi bör ta hand om.


Hur tar vi hand om egot tänker ni? hur håller vi den i schack?


Svårt att säga då vi är alla olika individer med olika uppväxt och minnen.


Men jag brukar mata den riktigt mycket om dagarna, då ingen ser, hör , känner... brukar snacka lite med den och till och med klappar den på axeln. I flera år har jag tittat och tillåtit den att göra lite som den vill för att kunna lära mig mer om den, med andra ord, blivit vän med den. Allt detta har gjort att vi skapat en bra relation mellan varandra, visst styr den mer än vad jag vill ibland, men allt som ofta är den schysst och låter mig vara i kritiska stunder, då det är på riktigt, den vet att den inte behöver försvara mig och tvinga mig att handla ur ett osunt beteende. Kan detta vara ett sätt tror ni?

Jag är säker på att du redan vet hur du skall göra så jag skall inte komma med förslag...jo, ett förslag vill jag ge dig, MEDITATION, vipasana meditation rättare sagt.


Vet du inte vad vipasana meditation är? Eva Ankarvall på Muy Santo är riktigt duktig på det, kontakta henne om du skulle önska, hon är en riktig stjärna.Jag skall lämna dig med att citera en pappa som stod i godis kön med sina barn, en riktig hjälte i mina ögon. Barnen tjafsade om kronor och ören och gram med godis och allt mellan himmel och jord, han uttryckte dessa så kloka ord.


" Barn, lägg av nu, jag vill inte veta av det där, det spelar ingen roll vem som får mer och vem som får mindre. Livet är för kort för sånt tjafs, allt jämnar ändå ut sig i slut ändan"


Den ända rätta medicinen mot osund egoism börjar hos föräldrarna till barnen....


Tack & Namaste


// Alejandro Garcia


Kontakta oss:

Muy Santo Yoga & Meditation

Hamngatan 36

59 333 Västervik

Mobil: 076/4269391 ,076/1369391

Mail: muysantoyoga@gmail.com

Vilkor & Ångerrätt

Våra Yogalärarutbildningar

Yoga Alliance (extern länk)

Öppet tider: Varierande

Boka din klass

Faq