top of page

Inversioner

Igår skrev jag om inversioner på min privata Instagram och lovade att jag skulle skriva lite mer här idag. Först, för er som inte vet vad inversioner är, så är det när vi vänder oss upp och ner inom yoga. Några exempel på vilka positioner som räknas till kategorin inversioner är:


- Down Ward Facing Dog

- Dolphin

- Puppy pose

- Viparita Karani (legs up the wall)

- Plow pose

- Shoulderstand

- Headstand

- Handstand


Några utav dessa är ofta återkommande i de flestas asanaträning och fördelarna med att vända sig upp och ned är minst sagt många och ganska kraftfulla!


Marian Papp är inte bara yogalärare utan även doktorand och forskar på yoga.

Här nedan skriva hon om yoga och framför allt inversioner och bland annat skriver hon så här:


"Filosofin och de traditionella effekterna av Inversionerna Livsbevarande nektarn Filosofiskt sägs inversionerna vara föryngrande eftersom de hindrar livsnektarn (amrita bindu, det elixir som sägs ge evigt liv), att droppa ner mot solarplexus där den förbränns. Nektarn sägs härstamma från tallkottskörteln, man menar att det endast kommer en droppe var fjortonde dag. Det är väl känt att melatonin utsöndras från tallkottskörteln. Denna livsnektar hålls kvar i kroppen med hjälp av kroppslåsen.

Kroppslåsen som ligger i bäcken, mag- och halsregionerna sägs traditionellt vara naturligt aktiverade vid inversionerna. Yogisarna skrattar ibland åt de vanliga dödliga som förbrukar sitt livselixir onödigt snabbt eftersom de inte känner till hemligheten med evigt liv, att vara upp och ner."


Följ länken för att läsa mer.


http://www.marianpapp.se/CIFPAPP2010.pdf


Personligen praktiserar jag inversioner mest för att de får mig att må bra mentalt. Jag känner mig stark och skärpt. Jag får en riktig mood boost och känner mig glad och fokuserad.

Handstående på Arambol Beach, Goa 2015

Har du inte börjat vända upp och ned på dig själv än, så är det hög tid att börja. Börja lugnt med Down dog eller Plow. Fördelarna är fantastiska!


Lycka till och Kramaste Anna-Carin

120 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page