top of page

Varför Yoga?

Det var år och dagar sedan jag personligen utövade den fysiska delen av yogan, asanas, och detta har på sätt och vis känts lite små skönt. Jag har varit och är i en period av riktig "jag orkar inte röra mig mer än jag behöver men tar gärna och andas en stund för mig själv " mood. Som vi alla vet så är ju inte yoga bara asanas, det är så mycket mer än så.


Hur som helst så tänkte jag lätta lite på hjärtat och skriva av mig om varför yoga och österländsk filosofi spelat och spelar så stor roll i mitt liv.


- " Vad betyder och vad är yoga för dig"?


Frågan ovan är typisk för en yogalärarutbildning, den kommer för eller senare under din 200- timmars yogalärarutbildning, vare sig det är på Muy Santo Yoga & Meditations yogalärarutbildningar eller på en annan 200-timmar utbildning. Ofta så ger denna fråga ett svar som återspeglar vart du är i livet och samtidigt ger en "hint" om varför du utöver yoga asanas.


Många människor idag börjar med yoga på grund av 2 anledningar (oftast), antingen så är hjärtat krossat eller så är kroppen sönder, så sa iaf Anna-Carins filosofilärare under hennes yoga utbildning och jag måste hålla med.


För mig kom yoga in i livet då sinnet, hjärtat och själen behövde annat att fokusera på än mina skeva identitetsföreställningar. Alla dessa "måsten", rädslor och "varför är det inte så som jag vill, varför är inte min kropp, min vardag och mina relationer så som jag målat upp att det skall vara" tankar/röster/bekymmer. Jag sprang (stressade) fram som ett yrväder och skulle till varje pris finnas överallt, få ut maximalt och samtidig vara den mest närvarande individen på jordens yta, för det är ju så livet skall vara, eller hur? livet var helt enkelt svårt att leva, livet var tuff så att säga.


Med yogan som verktyg fick jag hjälp med dessa problem, jag kom till insikt med att min identitet endast var precis det som det är , en egen påhittad och med ärvd identitet som jag i samförstånd med samhället, familj, vänner, skola, jobb med mera byggt upp under alla mina år. Istället för att driva mig framåt i min personliga utveckling så skapade den ångest hos mig.


Det andra som det fick mig att inse var att jag faktiskt inte levde livet, ja, jag levde bokstavligt inte livet då jag sprang konstant runt som en yr höna och letade efter just det...LYCKA, det där magiska ordet LYCKA. Jag sprang så otroligt mycket och snabbt att jag sprang oftast förbi den, sprang så att jag missade den. Vad jag inte hade insett var att det hade räck med att stanna upp ett tag, stanna upp och njut av just det, livet och LYCKAN, LYCKAN över...tak över huvudet, 24 nya timmar, en mor & far, rent vatten och mat på bordet. LYCKAN över att känna ilska, sorg, glädje och massor med andra känslor. Vi tror att lycka är konstant skratt och solsken men det är tyvärr fel, vi kan inte uppleva lycka utan...just det, OLYCKA.


Jag vill inte påstå att jag är lycklig, för jag vet verkligen inte hur den känslan är och dessutom så är det ett ord som beskriver en känsla och känslor är individuella som ni vet.


Vad jag kan säga är att jag är glad och nöjd med mitt liv, jag är glad för allt jag fått uppleva och allt jag åstadkommit, jag är glad över min fru och är euforisk över min Elton, han är min stjärna på himlen. Jag är glad för att mina föräldrar har det bra trotts allt och för att jag har 2 fina syskon. De är fina trotts att vi inte alltid drar jämt, Jag är glad för den yogiska filosofin som finns i mitt liv och för allt den gett mig, jag är tacksam för att den talade om för mig att det räckte med att bara stanna upp och ANDAS.Mitt svar på ovan nämnda fråga:


- Yoga är verktyget som fick mig att ändra fokus från mitt yttre kompass till mitt inre, mitt fordon fick ytterligare en växel men även bättre bromsar. Jag jagar inte länge (jo, lite ibland när jag har en super dipp) som jag gjorde för, detta för att Yoga fick mig att förstå att allt finns inom mig, min lycka men även min olycka, vi väljer och det är ok att välja olycka ibland för att få lite extra klappar på ryggen, se bara till att det inte blir en vana.Så mitt råd till dig, leta efter ditt inre kompas och sluta springa efter något som ingen känner till!


Om du är likt jag intresserad av filosofi och skulle vilja få lite input så är du hjärtligt välkommen att kika på våra utbildningar eller kanske bara bestämma en träff om du bor i Västervik eller är på besök. Jag lämnar dig till texten nedan, den är på Spanska men om du tar dig tid att översätta den kommer du bli mäkta rörd.


100000000000 Kramar & Namaste


//Alejandro Garcia 


VIVIMOS RAPIDO


vivimos esperando

a que la vida nos espere.


La vida es lenta, muy lenta,

y nosotros vamos ràpido, muy ràpido.

Comemos ràpido,

hablamos ràpido y dormimos ràpido,

mientras la vida no entiende

de esos espacios temporales estresados.

La vida es eso que pasa

mientra nosotros corremos


Vivimos esperando

que la jornada termine para llegar a casa,

vivimos esperando que sea viernes

(olvidando que el que no es fèliz un mìercoles

tampoco lo serà el fin de semana).


Vivimos esperando que pase algo,

y lo ùnico que pasa

es la vida.


Just be
Allt handlar om att stanna upp...

Obs! texten är lånad från sociala medier, författare okänd.


72 visningar0 kommentarer

تعليقات


bottom of page